Lepota i zdravlje

DETE KOJE JE POSTALO MAJMUN

 (PREUZETO IZ DNEVNOG LISTA INFORMER)

Ono zbog čega je porodica Petrović iz Bele Crkve već neko vreme strahovala, obistinilo se. Njihov sin Nebojša je postao majmun, kako su i zvanično potvrdili stručnjaci iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine koji su pregledali nesrećnog dečaka. Doktori su potvrdili da je do ovog teškog poremećaja došlo usled neunošenja vitalnih nutrijenata iz mesa.

Ovakav razvoj događaja se nije desio preko noći, već je posledica dugogodišnje neadekvatne ishrane, koja je svoj tragičan epilog dobila ovih dana. Istraga će pokazati kako je došlo do ovog dramatičnog slučaja zapostavljanja deteta. Roditelji kažu da su učinili sve što su mogli, škola i Centar za socijalni rad peru ruke, ali pre nego što počnemo da upiremo prst u krivca, možda bi trebalo da se zapitamo u kakvom to društvu živimo kada je moguće da se ovakve stvari dešavaju najmlađima koji su naša budućnost, i šta svi mi možemo da uradimo kako se ovako nešto više nikad ne bi ponovilo.

10517549_811648068868141_344275253360433601_nNebojša je bio sasvim obično dete, nismo mogli ni da sanjamo da će prestati da jede meso i da će nas zadesiti ova tragedija. Kao mali je imao sasvim normalan odnos prema životinjama. Dobijao je svu potrebnu ljubav i pažnju, otac mu je kupio vazdušnu pušku da gađa ptice, ujak mu je poklonio bajonet koji je doneo iz Vukovara, deda ga je vodio u lov i na pecanje dinamitom, priča Nebojšina majka Milanka, dok lista požutele stranice porodičnog albuma i kroz suze gleda fotografije snimljene na Banatskom svinjokolju u Kikindi i na Kobasicijadi u Srbobranu na kojoj je njen suprug Steva osvojio drugo mesto u brzom jedenju kobasica.

 

13147_878719085494463_4402346959959121323_n

Na početku nismo toliko ni primećivali da je počeo da izbegava meso. Kako je vreme prolazilo, to je bilo sve očiglednije, tako da smo reagovali kako bismo mu obezbedili adekvatnu ishranu. Plakao je kad smo ga terali da jede svinje ili kokoške, ali bi ipak pojeo nakon ubeđivanja. Međutim, vremenom nam je bilo sve teže da ga nateramo, on je postajao sve tvrdoglaviji, a i rastao je, a ja sam srčani bolesnik i imam visok pritisak i bilo mi je sve teže da izađem na kraj s njim, završava Milanka svoju ispovest. Nismo uspeli da dobijemo izjavu od njenog muža Steve, jer vodi bitku sa rakom debelog creva i trenutno je u Novom Sadu na hemoterapiji.

Janoš Mesaroš, Nebojšin razredni starešina u osnovnoj školi Dr. Vojislav Šešelj: Nebojša je bio primerno dete, vrlodobar đak sa peticom iz vladanja. Niko nije znao da se nešto ozbiljno dešava kada je zaređao nekoliko slabijih ocena. Pojačanu maljavost smo pripisivali pubertetu, sve dok nije postala drastična. U to vreme je već počeo otežano da prati nastavu, da se neartikulisano izražava i na kraju su svi nastavnici imali problema s njim osim nastavnika fizičkog vaspitanja. Razgovarali smo sa njegovim roditeljima, ali nam oni nisu rekli u čemu je ustvari problem, verovatno zbog stida jer ovo je mala sredina i takve stvari se brzo pročuju. Kada smo slučaj prijavili nadležnim organima, već je bilo kasno.gorilla-1

Dr. Jagoda Jorga, nutricionistkinja: Poznato je da je čovek nastao od majmuna i taj evolutivni iskorak se desio kada je majmun počeo da unosi meso u ishranu. Bez proteina životinjskog porekla nema adekvatnog razvoja mozga, koji je složen sistem koji sadrži deset miliona neurona – malih nervnih ćelija. Zato je neophodno uneti dovoljnu količinu mesa, kako bi nahranili sve te neurone, posebno u fazi adolescencije kada telo raste i razvija se. Nedovoljna količina mesa dovodi do slabijeg razvoja cerebralnog korteksa, naročito njegovog frontalnog dela, što dovodi do problema kao što su poremećaj pažnje, poremećaj govora, smanjena sposobnost obrade podataka, Aspergerov sindrom, autizam i slično.  U težim slučajevima moguć je ovako drastičan primer reverzibilne evolucije kao što se desilo kod ovog dečaka koji je potpuno zapušten.

Pitali smo doktorku Jorgu kako da se roditelji postave u situacijama kad imaju ovakav problem sa svojim mališanima: Morate naterati dete da jede meso inače ste neodgovoran roditelj i neprijatelj svom detetu kome ne obezbeđujete pravilan razvoj. Važno je na vreme reagovati, recimo čim primetite da preteruje sa jabukama i kruškama a mršti se kad iznesete creva ili džigericu na trpezu. Iako to nekima deluje bezazleno, penekad je to samo prvi korak, slično kao marihuana i takozvane ”lake” droge. Pre nego što stignete da shvatite šta se dešava, dete pređe na karfiol,  ili se oda zelenom lisnatom povrću i onda je često kasno da se šteta u potpunosti sanira. Zato treba delovati na vreme i u tome treba da učestvuju svi – prosvetni radnici, lekari, mesna industrija, ali najveća odgovornost ipak leži na roditeljima. Nažalost, u današnje vreme ljudi su preokupirani poslom, obavezama, pokušavaju da sastave kraj s krajem i ne stižu da se posvete deci na pravi način, ali dete ne sme da vaspitava ulica već vi. Ako je potrebno, naterajte ga da jede meso tako što ćete ga vezati i staviti mu hranu u usta. Ako agresivno odbija da jede kada pokušate da mu ugurate neophodne namirnice u usta, prijavite ga centru za socijalni rad ili najbližoj stanici milicije.