Najčešća pitanja

Bio bih vegan ali ne mogu zato što živim u Srbiji. Na Zapadu je lako biti vegan, ali u Srbiji se jede samo meso, teško je naći hranu za vegane.

U Srbiji se jedu i druge stvari osim mesa. Suprotno mitu o Balkancima masnih brada koji jedu samo meso, za razliku od finih i civilizovanih zapadnjaka koji džogiraju i jedu salate, statistika pokazuje da se ovde jede daleko manje mesa nego na Zapadu, delom zbog nedostatka novca.

Tačno je da u Srbiji trenutno nema specijalizovanih radnji za vegane i da postoji manji izbor proizvoda koji su veganske imitacije hrane životinjskog porekla. Međutim, bez obzira što je zgodno imati i te opcije na raspolaganju, treba biti svestan da ništa od tih proizvoda nije neophodno da bi se bilo vegan.  Mnogi nisu ni naročito zdravi, pa  bi bilo preporučljivije orijentisati se pretežno na voće i povrće čak i da smo u situaciji da postoji neograničen izbor industrijskog vegan junk fooda.  Iako takvih proizvoda ima manje nego na Zapadu, nije da ih uopšte nema. Može svašta da se nađe, naročito u većim gradovima i izbor je svake godine sve širi (za uvodno upoznavanje sa materijom pogledati odeljak Vodič na ovom sajtu).

U Srbiji ima malo vegana, ali pozitivna okolnost je što ima mnogo ljudi koji poste određenim danima,  tako da postoji veliki broj proizvoda koji su namenjeni njima i jasno obeleženi kao posni, postoji  puno tradicionalnih posnih jela i odgovarajuća ponuda u restoranima itd. Ako izuzmemo ribu i med, posno i vegan su sinonimi, pa široka rasprostranjenost posta među običnim svetom predstavlja našu prednost u odnosu na većinu evropskih zemalja.

Bez obzira što trenutno ne možemo kod nas da kupimo Tofurkey ili Vegan Buffalo Wings, mnogo je bitnije što ima dosta pijaca i što je hrana koja treba da bude osnova vegan ishrane dostupna i relativno jeftina, tako da stvarno nije problem biti vegan.

https://youtu.be/D-8N2LLn1Po

zelena pijaca_buvljak (6)