Najčešća pitanja

To što sam vegan ne znači da mislim da je u redu da i svog psa prisiljavam da se hrani veganski. To je ekstremno i neprirodno zato što su psi svaštojedi!!

Da, stvarno, davati psu vegansku hranu je užasno neprirodno, i ta groteskna neprirodnost posebno bode oči zato što je sve ostalo vezano za tzv. „kućne ljubimce“ savršeno prirodno i harmonično. Za početak, vrlo je prirodno da pas živi u soliteru i da bude kastriran. Takođe je savršeno prirodna scena u kojoj ga „šetaš“, na način da mu vežeš povodac oko vrata i tako ga vucaraš po gradu. Ništa manje prirodno je i da pas jede granule od govedine, pošto inače u prirodi psi teški nekoliko kila ubijaju krave od osamsto kila.

Ti svog psa „prisiljavaš“ da se hrani na određeni način samim tim što on ne obezbeđuje samostalno svoju hranu, već to radiš ti, bez obzira da li je hrana veganska ili neveganska. Ako ti smeta što je to „neprirodno“, onda je verovatno najispravnije da se više ne uplićeš i pustiš svog smotanog pekinezera da sam „lovi“, pa da sve bude „prirodno“.

Ako je neko vegan, ima psa i želi da ga hrani veganski, pre svega bi trebalo da istraži da li je to praktično izvodljivo i da li će time da ugrozi zdravlje svog psa, umesto da se bavi nekom falsifikovanom „prirodnošću“. Vlasnici pasa su odgovorni da vode računa o njihovom zdravlju, i ne bi bilo u redu da to zanemaruju zbog svojih uverenja, ali praksa pokazuje da je moguće hraniti pse veganski (nažalost, kod mačaka je to daleko komplikovanije i verovatno neizvodljivo, bar u Srbiji). Pošto vegani žele da smanje svoje učešće u mučenju i ubijanju životinja, logično je da radije ne bi hranili svoje pse mrtvim životinjama, osim ako to nije neophodno. Ako imaš etički problem sa finansiranjem ubijanja životinja, a tvom psu ništa neće faliti zbog veganske ishrane, zašto ga onda ne bi hranio tako?? To nije nikakav „ekstremizam“, već zdrav razum.

REU USA/
REU USA/