Najčešća pitanja

Verovatno bih postao vegan da nisam pričao s jednim veganom koji je bio GRUB u tom razgovoru. Vi vegani samo rasterujete ljude svojom agresivnošću i postižete kontraefekat.

Načelno govoreći, veganima ne bi škodilo da razmisle koji je pristup najefektivniji kad žele da prenesu svoju poruku. Recimo, velika je verovatnoća da neće biti konstruktivne diskusije i pažljivog slušanja šta sagovornik ima da kaže ako nekoga odmah na početku razgovora uhvatiš za gušu. Takođe, treba uvek voditi računa da u razgovoru treba napasti ponašanje koje smatramo pogrešnim a ne osobu lično.

Bez obzira na to, teško je verovati da stvarno postoje milioni potencijalnih vegana koji to nisu postali samo zato što su nekad naleteli na nekog vegana koji nije bio dovoljno nežan prema njima. Tvrdnja da je bitniji način na koji ti je neko saopštio informaciju nego da li je ta informacija istinita je svakako prilično klimava. Ako shvataš da ono što radiš nekome nanosi patnju, bilo bi čudno da  kažeš da ćeš to da nastaviš da radiš samo zato što te niko nije dovoljno ljubazno zamolio da prestaneš. Zamislimo situaciju u kojoj se neki silovatelj na sudu brani primenjujući istu logiku:

„Časni sude, razumem da je silovanje loše, ali stalno se priča samo o žrtvama silovanja a niko ne razmišlja o tome kako se osećamo mi silovatelji! I mi imamo osećanja i nije nam prijatno kad u novinama pročitamo članke o silovanjima u kojima se pominju ružne reči kao što su manijak, čudovište, monstrum. Ja bih možda razmotrio da prestanem da silujem žene da se neko potrudio da me pridobije i da mi se obratio na pravi način i bez osuđivanja. Recimo, da me neko izvede u restoran na večeru i da me u pogodnom trenutku, nenametljivo, mirno i civilizovano, bez vike i preterane gestikulacije, odgovarajućom bojom i intenzitetom glasa zamoli da prestanem da silujem. Lepa reč i gvozdena vrata otvara.“

whipping3 - Copy

Kao i većina argumenta koji se koriste kad neko objašnjava zašto i dalje učestvuje u eksploataciji životinja, navodna agresivnost vegana je samo opravdanje a pravi razlog je najčešće nedostatak snage i volje da se nešto promeni u svom životu. Ako neko stvarno ne može da prestane da ubija životinje i uništava prirodu samo zato što nije sreo dovoljno ljubaznog vegana, neka se obrati Vegan inkviziciji i poslaćemo nekog na kućnu adresu da klekne i zamoli, nije nam teško.

1907522_828888003872324_3941924778879758058_n