Lepota i zdravlje

Razvojna šansa – Srbija kao svinjac

 

Prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je na pitanja novinara na konferenciji za štampu povodom ove značajne investicije: 

Da li vas brine to što stručnjaci za ekologiju upozoravaju da bi bilo bolje strateški se orijentisati na proizvodnju i izvoz voća i povrća, jer industrijska proizvodnja svinja u tako velikom obimu podrazumeva ozbiljne ekološke posledice, pošto hiljade tona otpada završava u rekama i zemljištu i ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi?

Nemam nikakav problem da odgovorim na vaše pitanje, ali zašto me to pitate a ne pitate me koliko je bivša vlast otvorila fabrika, zaposlila ljudi i zaklala svinja? Da li treba da ne izgradimo velelepnu klanicu nego da to mesto zaraste u šiblje i da se tu skupljaju narkomani i da bacaju špriceve, da li to hoćete?! Da li to hoćete?! Najlakše je kritikovati i biti kočničar reformi, a kad treba da se pokrene posrnula privreda ja moram sve sam. Zašto me ne pitate kako sam došao na genijalnu ideju da privučem strane investitore tako što država Srbija poklanja investitoru po 10.000 evra za svako otvoreno radno mesto i besplatno ustupa zamljište za prvih 250 godina korišćenja? Tako se privlače investitori, a ne praznim pričama. Zahvaljujući meni ovde će se živeti bolje za dve do tri godine, a što se tiče tih profesora i navodnih stručnjaka za ekologiju i njihovih procena, imamo i mi u stranci stručne ljude koji mogu da izrade potrebne studije. Doktor Nebojša Stefanović upravo priprema novi doktorat baš iz oblasti ekologije. Samo neka oni kritikuju a mi ćemo da radimo. Ja sam bio jedan od najboljih studenata. Pošteno i marljivo radim, nemam vremena za gluposti. Imam sutra bezbroj sastanaka, prvi je u četiri ujutru a poslednji u ponoćIzgradiću još mnogo škola, vrtića i klanica. U svakom slučaju, dežurni kritičari i neradnici ne mogu da utiču na mene ili da promene reformski kurs naše vlade jer ja nisam čovek koji se ikoga plaši i koji se ikome dodvorava!

Gde će biti locirane nemačke klanice?

Za sad još dogovoramo te detalje sa našim nemačkim prijateljima, ali što se tiče Beograda, pokazali su interesovanje za lokacije na kojima su svojevremeno bili koncentracioni logori Staro sajmište i Banjica, pošto su se ta mesta već pokazala kao pogodna za slične delatnosti.  

Da li je istina da će plate u Tenisovoj klanici u Srbiji biti na nivou od 12% od plata radnika te kompanije u Nemačkoj? 

Očigledno niste čitali Veberovu „Protestantsku etiku i duh kapitalizma“ kad možete tako nešto da me pitate! Ali odgovoriću vam konkretno kolike će tačno biti platejer nemam nikakav problem da odgovorim na svako pitanje koje možete da mi postaviteZašto se ne interesujete ko je pod fantomkama isporučio Slobodana Miloševića u Hag, to vas ne zanima??? Zašto me ne pitate kako su se zvali sinovi kralja Uroša Prvog?? Zvali su se Dragutin i Milutin, ali ni to vas verovatno ne zanima!! Jeftina radna snaga treba da bude komparativna prednost Srbije, ali problem je naš mentalitet. Nemamo radne navike. Stalno nešto kukamo i cepidlačimote male su platete radnici moraju da nose pelene, te smene traju po 12 sati, te ovote ono. Naš narod je lenj i razmažen i ponaša se kao da i dalje živi u socijalizmu, umesto da se okrene asketskom protestantizmu i ugleda na Nemce i druge radne i civilizovane narodeAko želimo da zakoračimo u kapitalizam, progres i evroatlantske integracije, treba da izazove koje srećemo u tržišnoj utakmici shvatamo kao šanse za razvoj umesto kao prepreke. Verujte mi da jedva čekam dan kada ću biti u prilici da se lično okušam na nekom radnom mestu i konačno upišem prvi dan radnog staža, umesto što se ceo život zlopatim kao političar i žrtvujem za opšte dobro, pritom ne dobijajući nikakvu zahvalnost.