Lepota i zdravlje

STRUČNJACI SAGLASNI: NOLE MORA DA POČNE DA JEDE MESO ILI DA ZAVRŠI KARIJERU! POTENCIJALNO ŽIVOTNO UGROŽEN!!!

da li ce Novak Djokovic ponovo poceti da pobedjuje

 

Koliko ce Djokovic izdrazti sa ovakvom dijetom
Klikni za veću sliku

Gost SOS kanala je Branka Mirković, nutricionistkinja. Živi i radi u Beogradu. 

Branka Mirkovic
Klikni za veću sliku

Branka, vi ste stručnjak za vegan ishranu i za sport, možete li nam reći šta se ovo dešava sa Noletom, izgubio je jedan meč.
Možda je preterano reći da je sport moje osnovno polje ekspertize, ali gledala sam više puta tenis na televiziji i svakako imam dovoljno znanja da primetim problem i dam savet. Đoković nekako slabo trči u poslednje vreme i loptice mu idu ukrivo. Kao stručnjak, mogu da primetim već preko malog ekrana da su mu opale motoričke sposobnosti i vid oslabio, najverovatnije zbog neadekvatne ishrane. Nole možda kaže da se oseća odlično, ali ja bolje od njega znam kako se on oseća. Nije iznenađenje kad neko ko ne jede meso izgubi meč, verovatno ste primetili da sportisti koji jedu meso retko gube mečeve.

 

Ishrana Novaka Djokovica

 

Znači, istina je da vegan ishrana negativno utiče na fizičke performanse?

Nisam imala prilike da upoznam nekog vegana u životu, ali mogu odgovorno da tvrdim da na takvoj ishrani ne može da se preživi. Ljudima je neophodno gvožđe iz crvenog mesa, živa iz ribe, holesterol iz jaja, belančevine iz belanca, žumančevine iz žumanca i kalcijum iz mleka, kao i vitamini B12, B13, B16, B92 iz svinjske potkolenice i tako dalje. Da ne zamaram sad vašu publiku stručnim finesama, suština je da treba da shvatite da mora da se jede meso zato što sam ja nutricionista.

 

Zasto Novak Djokovic ne jede meso?

 

Zašto neko ko ima novca ne bi jeo meso?

Nije mi jasno zašto neko ko ima toliko novca kao Đoković ne bi jeo meso. Meso jeste skupo ali čak ni mi koji nismo imućni ne bi trebalo da štedimo na ishrani, pošto je ona temelj zdravlja. Sećam se da sam jednom htela da uštedim i nisam dva dana jela meso. Kockala sam se sa zdravljem i to se završilo tako što sam toliko malaksala da sam gotovo pala u komu i posle sam morala da provedem dva meseca u Banji Vrujci na rehabilitaciji. Veoma je važno da vodimo računa o uravnoteženoj ishrani. Evo primera uravnoteženog dnevnog jelovnika u kome se sve osnovne grupe namirnica nalaze u harmoničnoj kombinaciji: Doručak: pola leba, parizer i jogurt sa manjim procentom mlečne masti. Ovakav doručak nam daje dovoljno energije da započenemo dan na pravi način i puni elana. Ručak: prženi krompir, deset ćevapa, jedno pivo ili špricer. Ovakav ručak pruža optimalnu količinu proteina i zdravih masnoća. Užina: pola jabuke ili jedna suva šljiva. Večera: palačinke sa euro-kremom. Pre spavanja popiti dva litra toplog mleka zbog kalcijuma i radi boljeg sna.

 

Novak Djokovic i njegova ishrana

 

Koliko će Nole još ovako izdržati?

To je veliko pitanje, ne znam kako je izdržao i do sad, pošto čujem da se već nekoliko godina hrani nenormalno. Čudo je kako uopšte može da hoda, a ne da trči, ali samo je pitanje dana kad će doći do potpunog kolapsa celog tela. Ne mogu da verujem da u timu skupo plaćenih stručnjaka koji rade s njim ne postoji niko ko bi mu skrenuo pažnju da je u velikoj opasnosti. Zbog toga sam pokušala da ga kontaktiram preko Fejsbuka, napisala sam mu da sam nutricionista i da mora da jede meso, ali izgleda da nije pročitao poruku.

 

Novak Djokovic vegan

 

Evo šta kažu obični građani i navijači:

Gojko Trbojević: Baš mi je bilo drago kad sam čuo da Đoković loše igra jer ne jede životinjske proizvode, pošto mi već ponestaje opravdanja za to što ne želim da promenim svoj način ishrane. Svi mi kažu da treba zdravije da se hranim, pošto imam 40 kilograma viška, visok pritisak, holesterol, 75% zapušenu grudnu arteriju i bubrege u raspadu, ali sad mogu da nastavim da se ubijam sa obrazloženjem da bi me zdravija ishana omela u bavljenju tenisom. Doduše, ja uopšte nisam teniser, već računovođa, ali nema veze.
Milovan Očajnik: Ja ne verujem da naš ponos Nole ne jede meso! To su izmislili novinari, naročito ovi na Zapadu koji ga ne vole zato što je Srbin i koji mrze sve što je srpsko. On je naš i jede normalno – kajmak, čvarke, kavurmu i sve što treba. Molim vas nemojte da više širite te klevete, pošto me to jako uzrujava jer mi je Nole sve. Meni je vrlo bitno šta radi neko ko se bavi prebacivanjem loptice preko mreže, pošto nemam nikakav život.

 

Peticija za Novaka Djokovica

 

Ako postoji nešto pozitivno u vezi sa katastrofom koja je zadesila našu zemlju kada je Đoković izgubio meč, to je da se pokazalo da među građanima Srbije, uprkos niskom nivou obrazovanja u državi,  postoji puno stručnjaka za nutricionizam,  spremnih da nesebično podele svoje znanje:

Strucnjaci pomazu Noletu

Na kraju, ako je nekome i pored sve ove stručne argumentacije ostalo nešto nejasno, neka pogleda sledeći video: Can Vegans Be Top Athletes?

Novak Djokovic na biljnoj ishrani