Veganski vodič

SAPUN

Alverde – 99 din, 100g, ima da se kupi u DM-u, dostupan u raznim čvrstim i tečnim varijantama i sve su bez životinjskih sastojaka (bar u trenutku kad ovo pišemo).

Himalaya – 75 din, 75g, indijski, ima da se kupi u DM-u, Lilly-u. Sve varijante su vegan, osim jedne, u koju su ničim izazvano stavljeni mleko i med.

Goodcare – oko 150 din, 75g, indijski, ajurvedski, u prodavnicama zdrave hrane.

Chandrika – oko 150 din, 75g, indijski, ajurvedski, u prodavnicama zdrave hrane.

Balea – Uglavnom su u pitanju tečni sapuni i uglavnom su vegan a to se može proveriti na DM sajtu. Sajt je na nemačkom, ali ništa strašno ako ne znate taj jezik, dovoljno je samo da razumete „Dieses Produkt ist vegan“. Zgodno je što ovo postoji, zato što čak i kada naučite da čitate sastav proizvoda, može da se desi da ne možete pouzdano da utvrdite da li je vegan. Recimo, glicerin se koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima a može biti biljnog i životinjskog porekla, tako da kad na deklaraciji piše samo „glycerin“ to može da znači i jedno i drugo. Kod druge DM robne marke Alverde je još jednostavnije snaći se, ne mora ni da se ide na sajt, pošto na ambalaži ima sličica na kojoj piše „vegan“.