Veganski vodič

SLADOLED

Industrijski sladoledi koji mogu da se kupe u našim samoposlugama su uglavnom na bazi kravljeg mleka. Izuzetak čine tzv. “voćni” sladoledi, koji izgledaju kao obojeni komad leda i ne sadrže mleko, ali često sadrže želatin, tako da uvek treba pročitati sastav pre kupovine. U većini prodavnica se može naći Frikomov posni Strauss od čokolade i lešnika, a u Maxiju belgijski Ijsboerke sladoled od vanile, a takodje u Lidlu ima veganskih sladoleda, prilično dobar izbor.

1448360713strauss-lesnjak

U gradu je moguće kupiti vegan sladoled na više mesta, recimo:

Mes Amis – u Knez Mihailovoj. Svi voćni sladoledi su vegan, a od ostalih samo crna čokolada. Voćni nisu ništa posebno, a crna čokolada je odlična. Veliki korneti nisu vegan, mali jesu, a može se dobiti sladoled i u nekoj posudici.

Ice Box – Na nekoliko lokacija u Knez Mihailovoj ulici. Slično kao Mes Amis.

Crna ovca – Kralja Petra 58

Takođe ostaje varijanta pravljenja sladoleda kod kuće, što je vrlo jednostavno i može super da ispadne. Ako želite da kupite kornet, u većini prodavnica je moguće naći proizvode domaće firme Corny 1955. Njihov veliki kornet (naziv na ambalaži “Keks kornet”) sadrži mleko i jaja, tako da nije upotrebljiv za ishranu, ali mali kornet (“Vafl kornet”) je vegan. Pakovanje je od 20 komada i nije skupo.

Vafl-Kornet-Maloprodaja

soja vanila