Veganski vodič

TESTENINE

Hleb

Neke vrste hleba u samoposlugama sadrže surutku u prahu, med i druge problematične sastojke, zato treba pročitati sastav, ali ima ih i dosta koji su vegan, recimo Bakin hleb od običnih, a od skupljih Tonus, Vitas i Roggenart (neke verzije sadrže med, tako da na to treba obratiti pažnju). Pored standardnih prodavnica i pekara, hleb se može kupiti i u prodavnicama zdrave hrane, to su uglavnom neki „alternativni“ hlebovi, integralni, beskvasni, ražani, ječmeni, ovseni i trebalo bi da su svi vegan.

Burek, kifle, pogačice i ostalo iz pekare

Generalno, burek otpada, jer se skoro svugde pravi na svinjskoj masti, a pogačice, žu-žu, kifle itd. su često posne. Međutim, to dosta varira od pekare do pekare. Neke pekare sve živo prave na masti, druge ne, ali premazuju pecivo jajima ili sprovode druge odvratne i besmislene postupke. Kad kupujete u nekoj pekari u koju inače ne zalazite, uvek je potrebno podvrgnuti osoblje ispitivanju pre nego što nešto kupite.

Špageti, makaroni, rezanci itd…

Ovi proizvodi najčešće imaju samo dva sastojka – pšenica (pšenična krupica/pšenično brašno) i voda, tako da su najčešće  vegan, ali ponekad se desi da sadrže jaja u prahu ili neku sličnu gadost, pa treba proveriti sastav za svaki slučaj. Osim toga, neke testenine su obogaćene vitaminom D3, koji nije vegan, tako da ih treba izbegavati čak i ako na ambalaži piše „posno“. Pored uobičajenih testenina na bazi pšenice, mogu se naći makaroni od heljde, raži, ječma i slično, npr. marke Lazarina.

Podloga za pizzu

Neke nisu vegan i imaju neke bože sačuvaj sastojke, ali može nešto da se probere. Recimo, u Merkatoru mogu da se kupe podloge Sanja DOO i Rio. Najzdravija je verovatno Tonus integralna podloga za picu.

Smrznuto polugotovo pecivo

Ove stvari su često kontaminirane sirom i jajima, ali recimo Frikom ima žu-žu pecivo, pitu sa pečurkama i prazilukom itd.

Slika1778